Categories: Viral

A ishte sëmurja nga rrezatimi bërthamor arsyeja e tërheqjes së rusëve nga Çernobili

Mediat ndërkombëtare kanë publikuar disa informacione të reja – të pamundura për t’u verifikuar në mënyrë të pavarur – për atë që po ndodh në Çernobil.

Sipas mediave bjelloruse, të cituara nga ato ukrainase, disa nga ushtarët që u larguan nga zona e uzinës u dërguan në Qendrën e Kërkimit dhe Praktikës Bjelloruse për Mjekësinë Rrezatimin dhe Ekologjinë Njerëzore, pasi dyshohet se kanë shfaqur simptoma të ekspozimit ndaj rrezatimit.

Energoatom – Kompania Kombëtare e Ukrainës që operon termocentralet bërthamore – vëren se ushtarët rusë janë të ekspozuar ndaj rrezatimit të rëndësishëm të jashtëm dhe të brendshëm në zonën e jashtme të Çernobilit.

Nëse historia do të konfirmohej, kjo do të tregonte një nivel alarmues të pavetëdijes për rreziqet e “zonës së përjashtimit”, duke pasur parasysh rrezikun që lidhet me zonën e Çernobilit pas shpërthimit të reaktorit numër 4 më 26 prill 1986, aksidenti më i rëndë bërthamor në botë.

Ukrainasit që punojnë në Çernobil e përshkruan ardhjen e ushtarëve rusë pa pajisje mbrojtëse në zonën përreth uzinës, si një “mision vetëvrasës”.

Një zyrtar i Ministrisë së Mbrojtjes së SHBA-së konfirmoi të mërkurën më 30 mars se disa forca ruse janë tërhequr nga zona bërthamore e Çernobilit në Ukrainë.

Konfirmimi i lajmit, pra, do të ishte edhe konfirmimi i drejtpërdrejtë i mungesës së pajisjeve nga trupat ruse, i një pakujdesie dhe sipërfaqësie në trajtimin e zonës së Çernobilit, që nuk mund të mos çojë në përfundimin se situata nuk është aq nën kontroll.

Gjithashtu, sepse sipas lajmeve që do të konfirmohen, ekspozimi do të ishte shkaktuar nga ndërtimi i kanaleve, ku lëvizja e tokës është gjëja e fundit që duhet bërë.

Për momentin nuk është e mundur të dihet nëse trupat që janë larguar nga zona janë tërhequr nga zona bërthamore apo zona përreth, apo nëse bëhet fjalë për tërheqje apo ripozicionim: “Nuk mund të themi ende se ata janë zhdukur të gjithë”, – tha zyrtari i Pentagonit.

Siç vë në dukje Kim Willher në “The Guardian”, nëse historia do të konfirmohej, do të tregonte një nivel mahnitës i pavetëdijes për rreziqet e “zonës së përjashtimit” – ose një vullnet kriminaI, nga ana e komandantëve rusë, për të dërguar trupat e tyre në kaos, në një zonë, ende shumë e rrezikshme, pas shpërthimit të reaktorit 4 më 26 prill 1986.

Ukrainasit që punojnë në Çernobil – të cituar nga vetë “Guardian” – e përshkruan ardhjen e ushtarëve pa pajisje mbrojtëse në zonën përreth uzinës si një “mision vetëvrasës”.

Ukraina pret 15 reaktorë bërthamorë (nga të cilët 8 janë aktualisht në funksion) në 4 termocentrale: njëri prej tyre, ai i Zaporizhias, është aktualisht nën kontrollin rus.

admin

Recent Posts

A very rare black leopard was spotted in an Indian wildlife park… Scroll down for the video of this unusual beauty…

In India’s Tadoba National Park, a highly secretive black leopard was recently spotted. The beautiful…

11 months ago

People who say they hate pets but later regret it… See their adorable photos below…

Bringing a new pet into your home isn’t always an easy decision, especially if someone…

11 months ago

After being adopted, blind abandoned kitten can’t stop hugging her new father… See appreciating photos of kitten below…

A kitten, later named June, was spotted by a good citizen in Cape Town, South Africa,…

11 months ago

The saddest cat in the world is now unrecognizable… Read on here to know who is responsible for the change…

Meet BenBen, the Internet’s saddest cat. The kitten was spending his days in an animal…

11 months ago

Cats who nail it when it comes to the reality of our professional lives… Watch the most hilarious photos here…

These kitties have a complete understanding of how we feel about our jobs. Oh my,…

11 months ago

A lonely truck driver takes in an abandoned stray cat…

Meet Paul Robertson and his cat Percy, who are the sweetest couple you’ll ever meet.…

11 months ago