Categories: Viral

Aplikimi në KE, lajm në mediat ndërkombëtare, Reuters: Kosova thotë se e ka mbështetjen e nevojshme

Qeveria e Kosovës vendosi të enjten të aplikojë për anëtarësim në Këshillin e Europës, organizatën më të lartë të të drejtave të njeriut në kontinent, shkruan agjencia ndërkombëtare e lajmeve, Reuters.

Këshilli, i cili ka 46 vende anëtare, tashmë ka një zyrë në Kosovë për të ndihmuar me reformat demokratike.

Qeveria tha në një deklaratë se vendi i vogël ballkanik ka ratifikuar tashmë konventat përkatëse për anëtarësimin në organizatë.

“Të drejtat e njeriut dhe liria elementare janë të garantuara me Kushtetutën e Republikës së Kosovës”, thuhet në deklaratë.

Agjencia e lajmeve shkruan se Kosova dëshiron ta shfrytëzojë mundësinë pasi Rusia u përjashtua nga ky organ në mes të marsit.

Për t’u pranuar në organizatë kërkon dy të tretat e votave nga anëtarët, dhe me Rusinë që nuk e njeh Kosovën si shtet të pavarur, ekzistonte rreziku që çdo aplikim i mëparshëm të dështonte, përcjell Express.

Reuters shkruan se Kosova ka thënë se tani ka mbështetje të mjaftueshme nga 46 anëtarët për t’u pranuar.

Më tej përshkruhet se si lufta e viteve 1998-1999 la më shumë se 13,000 të vdekur dhe 1,617 njerëz ende të zhdukur. Ndërhyrja e NATO-s në formën e një fushate bombardimi ndaj Serbisë i dha fund luftës.

Kosova shpalli pavarësinë nga Serbia në vitin 2008, një lëvizje e njohur nga 117 vende, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe shumicën e vendeve të BE-së. Serbia ka refuzuar ta njohë Kosovën si shtet të veçantë pas 11 vitesh negociatash të ndërmjetësuara nga Bashkimi Europian.

Raportimet e mediave thonë se presidenti serb Aleksandar Vuçiq ka treguar se qeveria e tij do të kundërshtonte njohjen e Kosovës nga Këshilli i Europës duke e pranuar atë si anëtare. Serbia është një vend anëtar i Këshillit të Europës.

Në nëntor 2015, Kosova dështoi të bëhet anëtare e organizatës kulturore të OKB-së, UNESCO, pasi Beogradi loboi kundër aplikacionit. Por Kosova iu bashkua organit ndërkombëtar të futbollit, FIFA në maj 2016.

admin

Recent Posts

A very rare black leopard was spotted in an Indian wildlife park… Scroll down for the video of this unusual beauty…

In India’s Tadoba National Park, a highly secretive black leopard was recently spotted. The beautiful…

1 year ago

People who say they hate pets but later regret it… See their adorable photos below…

Bringing a new pet into your home isn’t always an easy decision, especially if someone…

1 year ago

After being adopted, a blind abandoned kitten can’t stop hugging her new father… See appreciating photos of kitten below…

A kitten, later named June, was spotted by a good citizen in Cape Town, South Africa,…

1 year ago

The saddest cat in the world is now unrecognizable… Read on here to know who is responsible for the change…

Meet BenBen, the Internet’s saddest cat. The kitten was spending his days in an animal…

1 year ago

Cats who nail it when it comes to the reality of our professional lives… Watch the most hilarious photos here…

These kitties have a complete understanding of how we feel about our jobs. Oh my,…

1 year ago

A lonely truck driver takes in an abandoned stray cat…

Meet Paul Robertson and his cat Percy, who are the sweetest couple you’ll ever meet.…

1 year ago