Categories: Viral

Eksperti i sigurisë ngre alarm për përformancat e raketave që sot Kina i ‘dhuroi’ Serbisë

Sot ne mediat ndërkombëtare u raportua se Kina në mënyrë të fshehtë ka dërguar sistem të avansuar kundër-ajror në Serbi, e kjo po shihet me shumë shqetësim nga ekspertët e sigurisë në Kosovë.

Sipas Drizan Shalës ekspert i çështjeve të sigurisë, shteti fqinj bënë pjesë në planët afatgjata të shtetit aziatik.

“Pekini e sheh Serbinë si pjesë të nismës së saj Një brez, Një rrugë, e cila synon hapjen e lidhjeve të reja të tregtisë së jashtme për kompanitë kineze.

Kina ka investuar miliarda euro në vendin ballkanik, kryesisht në kredi të buta, projekte infrastrukturore dhe energjitike”, shkroi në rrjetin social Facebook.

Sipas tij këto dërgesa e konfirmojnë edhe më shumë bashkëpunimin ndërmjet Serbisë dhe Kinës.

“Serbia ka blerë një gjeneratë të re të raketave tokë-ajër HQ-22 me rreze të mesme veprimi, të drejtuara nga radarët nga Kina, në një shenjë të re të thellimit të bashkëpunimit midis Pekinit dhe Beogradit”, shkroi ai.

Më tutje Shala tregon në detaje se nga kush është blerë kjo pajisje dhe çfarë perfomanca ka.

“Kompania shtetëror Yugoimport SDPR JP tha në raportin e saj vjetor financiar se Serbia porositi sistemin e armëve raketore tokë-ajër FK-3 me rreze veprimi prej 100 km dhe lartësi nga 50 në 27,000 m. Beogradi thuhet se ka blerë tre bateri të sistemit”, shkroi eksperti.

Pastaj njohësi i sigurisë shpjegon aftësistë e këtij sistemi, dhe kundër çfarë objektivave mund të përdoret kjo pajisje.

“HQ-22 i ri (FK-3/KS-1C) është një sistem armësh i mbrojtjes ajrore me rreze të mesme të gjatë gjithë motit.

Sistemi i ri i armëve të raketave tokë-ajër mund të sulmojë luftëtarët e gjeneratës së tretë, helikopterët e armatosur, UAV-të e mesëm dhe të lartë dhe objektiva të tjerë aerodinamikë. Është shumë i aftë për funksionimin kundër ndërhyrjeve teknologjike”, tha Shala.

Shala nuk la pa përmendur edhe edhe pajisjet tjera që i ka dërguar Pekini Beogradit pak javë më parë.

“Muajin e kaluar, Kina i dorëzoi Serbisë rreth gjashtë dronë sulmues “Rainboë” CH-92A. Hapësira e krahëve të CH-92A është më pak se 10 metra. Gama e fluturimit është 150 km. Droni mund të fluturojë në një lartësi prej 5 km me një shpejtësi deri në 200 km / orë”, shkroi ai.

Postimi plotë:

Kina dhe Serbia një bashkëpunim në nivel tjeter që pritet të kete rritje për gjatë vitit 2022-2025.

Pekini e sheh Serbinë si pjesë të nismës së saj Një brez, Një rrugë, e cila synon hapjen e lidhjeve të reja të tregtisë së jashtme për kompanitë kineze. Kina ka investuar miliarda euro në vendin ballkanik, kryesisht në kredi të buta, projekte infrastrukturore dhe energjitike.

Serbia ka blerë një gjeneratë të re të raketave tokë-ajër HQ-22 me rreze të mesme veprimi, të drejtuara nga radarët nga Kina, në një shenjë të re të thellimit të bashkëpunimit midis Pekinit dhe Beogradit.

Kompania shtetëror Yugoimport SDPR JP tha në raportin e saj vjetor financiar se Serbia porositi sistemin e armëve raketore tokë-ajër FK-3 me rreze veprimi prej 100 km dhe lartësi nga 50 në 27,000 m. Beogradi thuhet se ka blerë tre bateri të sistemit.

HQ-22 i ri (FK-3/KS-1C) është një sistem armësh i mbrojtjes ajrore me rreze të mesme të gjatë gjithë motit. Sistemi i ri i armëve të raketave tokë-ajër mund të sulmojë luftëtarët e gjeneratës së tretë, helikopterët e armatosur, UAV-të e mesëm dhe të lartë dhe objektiva të tjerë aerodinamikë.

Është shumë i aftë për funksionimin kundër ndërhyrjeve teknologjike.

Muajin e kaluar, Kina i dorëzoi Serbisë rreth gjashtë dronë sulmues “Rainbow” CH-92A. Hapësira e krahëve të CH-92A është më pak se 10 metra.

Gama e fluturimit është 150 km. Droni mund të fluturojë në një lartësi prej 5 km me një shpejtësi deri në 200 km / orë.

admin

Recent Posts

A very rare black leopard was spotted in an Indian wildlife park… Scroll down for the video of this unusual beauty…

In India’s Tadoba National Park, a highly secretive black leopard was recently spotted. The beautiful…

1 year ago

People who say they hate pets but later regret it… See their adorable photos below…

Bringing a new pet into your home isn’t always an easy decision, especially if someone…

1 year ago

After being adopted, a blind abandoned kitten can’t stop hugging her new father… See appreciating photos of kitten below…

A kitten, later named June, was spotted by a good citizen in Cape Town, South Africa,…

1 year ago

The saddest cat in the world is now unrecognizable… Read on here to know who is responsible for the change…

Meet BenBen, the Internet’s saddest cat. The kitten was spending his days in an animal…

1 year ago

Cats who nail it when it comes to the reality of our professional lives… Watch the most hilarious photos here…

These kitties have a complete understanding of how we feel about our jobs. Oh my,…

1 year ago

A lonely truck driver takes in an abandoned stray cat…

Meet Paul Robertson and his cat Percy, who are the sweetest couple you’ll ever meet.…

1 year ago