Categories: Viral

Eurodeputeti holandez: Është koha që shteti ynë t’ia heqë Kosovës bllokadën e liberalizimit të vizave

Kosova vazhdon të mbetet vendi i vetëm pa pasur lirinë e lëvizjes pa viza në Zonën Schengen. Përveç Francës, skeptike është edhe Holanda, shtete këto që vazhdojnë të konstatojnë se Kosova duhet të bëjë edhe më shumë në lutën kundër KRlMlT të organizuar dhe korrupsionit.
Lidhur me këtë qëndrim të Holandës sa i përket liberalizimit të vizave për kosovarët, në gazetën holandeze “Trouw” kanë dalë me një shkrim të përbashkët, eurodeputeti holandez Thijs Reuten dhe aktivisti Stefan van Dijk.

Në këtë shkrim të përbashkët, Reuten dhe van Dijk kërkojnë që Holanda të mbështes Kosovën demokratike dhe kanë kërkuar që të hiqet bllokada për udhëtim pa viza, bllokadë të cilën Reuten dhe van Dijk e quajnë “të pakuptimtë”, transmetoi Gazeta Express.

Tutje të dy përmendin faktin se Komisioni Evropian dhe Parlamenti Evropian kanë konstatuar se Kosova i ka plotësuar kushtet dhe se objektivisht është e gatshme për të marrë liberalizimin e vizave.

Derisa theksojnë se për fat të keq ka shtete anëtare të cilat s’janë dakord, e këtu bëjnë pjesë Franca dhe Holanda.

Të dy holandezët, autor të shkrimit, thonë se Qeveria e Holandës nuk është mjaftueshëm e bindur për progresin e Kosovës në luftën kundër KRlMlT të organizuar dhe korrupsionit, derisa theksojnë se një qëndrim i tillë është i pa qartë dhe vështirë i vërtetueshëm.

Përveç kësaj, Reuten dhe van Dijk thonë se një qëndrim i tillë i Holandës është i motivuar edhe politikisht, dhe shtojnë se duke vepruar në një mënyrë të tillë, politika holandeze po minon një proces që është ndërtuar mbi kritere të paanshme.

“Duke vepruar kështu, politikanët tanë minojnë një proces që është ndërtuar mbi kritere të paanshme”, thuhet në tekstin e përbashkët.

Të dy autorët thonë se duke mos mbajtur premtimet, atëherë rrezikohet që Kosova të largohet nga gjiri Evropian.

“Duke mos i mbajtur premtimet, rrezikojmë ta largojmë popullin e Kosovës nga ne. Kjo nuk është në interesin e askujt, as në interesin tonë”, theksohet tutje.

Reuten dhe van Dijk shtojnë se në këtë kohë kur disa vende po shfaqin tendenca autokratike, atëherë duhet dhënë mbështetje një vendi demokratik dhe të orientuar drejt BE-së si Kosova. Të dy thonë se është koha që Holanda të heq bllokadën ndaj kosovarëve për çështjen

“S’është e nevojshme që të shpjegojmë se sa e padëshirueshme është që vendet e Ballkanit Perëndimor të shikojnë drejt Rusisë dhe Kinës, në vend të Bashkimit Evropian. Në një kohë kur disa vende evropiane po shfaqin tendenca autokratike, ne duhet të mbështesim një vend demokratik, të orientuar drejt BE-së si Kosova. Është koha për të lënë mënjanë ndjenjat e brendshme dhe për t’u dhënë kosovarëve sinjalin e duhur. Është koha që Holanda të heqë bllokadën e pakuptimtë kundër udhëtimit pa viza”, thuhet në këtë shkrim.

admin

Recent Posts

A very rare black leopard was spotted in an Indian wildlife park… Scroll down for the video of this unusual beauty…

In India’s Tadoba National Park, a highly secretive black leopard was recently spotted. The beautiful…

1 year ago

People who say they hate pets but later regret it… See their adorable photos below…

Bringing a new pet into your home isn’t always an easy decision, especially if someone…

1 year ago

After being adopted, a blind abandoned kitten can’t stop hugging her new father… See appreciating photos of kitten below…

A kitten, later named June, was spotted by a good citizen in Cape Town, South Africa,…

1 year ago

The saddest cat in the world is now unrecognizable… Read on here to know who is responsible for the change…

Meet BenBen, the Internet’s saddest cat. The kitten was spending his days in an animal…

1 year ago

Cats who nail it when it comes to the reality of our professional lives… Watch the most hilarious photos here…

These kitties have a complete understanding of how we feel about our jobs. Oh my,…

1 year ago

A lonely truck driver takes in an abandoned stray cat…

Meet Paul Robertson and his cat Percy, who are the sweetest couple you’ll ever meet.…

1 year ago