Categories: Viral

Harta e vendeve të Ballkanit që do të marrin gaz nga Greqia, REL: Kosovës i duket shtrenjtë

Vendet e Ballkanit planifikojnë që të marrin gazin e lëngshëm natyror nga Greqia si alternativë e të gazit natyror rus.
Radio Evropa e Lirë ka publikuar një hartë me vendet e Ballkanit Perëndimor që planifikojnë të lidhen në rrjetin e gazit të lëngshëm nga Greqia – që aty do të deponohet nga SHBA dhe Azerbejxhani. Në atë hartë Kosova s’paraqitet si shtet që do të kyçet në rrjet pasi siç përshkruhet në grafikë “Kosovës i duket shtrenjtë” lidhja me platformën e gazit.

Platforma për gazin e lëngshëm natyror (LNG) në portin grek Aleksandropolis duhet të fillojë punën më 2023. Gazi aty më së shumti do të shkojë nga Azerbejxhani dhe SHBA ndërsa më së shumti në të llogarisin shumica e shteteve të Ballkanit Perëndimor.

Ndërkohë disa nga vendet kanë filluar ndërtimin e platformës e disa janë në planifikim e sipër, përveç Kosovës që s’e ka të planifikuar as të fillojë me ndërtim.

Bosnja e Hercegovina është në fazën e planifikimit, Mali i Zi poashtu në fazën e planifikimit, Në Serbi dhe Bullgari ndërtimi ka filluar nga 1.2. 2022 dje pritet të kryhet në tetor 2023 ndërkaq Greqia dhe Bullgaria në funksion nga shtatori 2022 kurse Greqia dhe Maqedonia Veriore në fazën e ndërtimit.

Infografikë e Radios Evropa e Lirë versioni në gjuhën serbe për shtetet e ballkanit që do të kyçen në platformën e gazit të lëngshëm natyror LNG

Në qytetin e Alexandropolit në veri të Greqisë ku para dy ditësh ka filluar ndërtimi i terminalit të gazit të lëngshëm natyror kanë qenë të pranishëm kryeministrat e vendeve të rajonit përfshirë edhe presidentin serb Vucic.

Të pranishëm kanë qenë edhe kryeministri i Bullgarisë, Kiril Petkov dhe Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovacevski.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, tha sot në Greqi se ndërtimi i terminalit të LNG-së është një ngjarje e madhe dhe e rëndësishme për të gjithë rajonin, për të gjithë Ballkanin.

Vuçiq tutje ka thënë se Serbia duhet të ndërtojë sisteme për lidhje me Bullgarinë, sepse sipas tij kështu mund të pranojë sasi të mëdha gazi të lëngshëm.

admin

Recent Posts

A very rare black leopard was spotted in an Indian wildlife park… Scroll down for the video of this unusual beauty…

In India’s Tadoba National Park, a highly secretive black leopard was recently spotted. The beautiful…

1 year ago

People who say they hate pets but later regret it… See their adorable photos below…

Bringing a new pet into your home isn’t always an easy decision, especially if someone…

1 year ago

After being adopted, a blind abandoned kitten can’t stop hugging her new father… See appreciating photos of kitten below…

A kitten, later named June, was spotted by a good citizen in Cape Town, South Africa,…

1 year ago

The saddest cat in the world is now unrecognizable… Read on here to know who is responsible for the change…

Meet BenBen, the Internet’s saddest cat. The kitten was spending his days in an animal…

1 year ago

Cats who nail it when it comes to the reality of our professional lives… Watch the most hilarious photos here…

These kitties have a complete understanding of how we feel about our jobs. Oh my,…

1 year ago

A lonely truck driver takes in an abandoned stray cat…

Meet Paul Robertson and his cat Percy, who are the sweetest couple you’ll ever meet.…

1 year ago