Categories: Viral

Ja se sa here arriti qe Gjermania ti beje bashk politikanet e Kosoves me ato te Serbise

Kancelari i Gjermanisë, Olaf Scholz, më 4 maj do t’i pres në takim në Berlin krye.ministrin e Kosovës, Albin Kurti dhe pre.sidentin serb, Aleksandar Vuçiq.

Sipas një njo.ftimi nga qeveria gjermane, i ftuar nga kancelari gjerman do të jetë edhe emi.sari special i Bashkimit Evropian për Ball.kanin Perëndimor, Miroslav Lajçak.

Ky nuk është or.ganizimi i vetëm nga Gjermania, për t’i bërë bashkë li.derët kosovarë dhe ata serbë.

Një i tillë ndo.dhi edhe me 6 tetor të vitit 2021, si pjesë e Samitit të Udhë.heqësve të Bashkimit Evropian dhe Ballkanit Perën.dimor në Bërdo të Sllovenisë, ku në takim ndërmjetësuan ish-kan.celarja gjermane, Angela Merkel dhe pre.sidenti francez, Emmanuel Macron.

Merkeli atë.herë ishte shprehur se ndër.mjetësimi ishte i vështirë, mirëpo kishte përparime të lehta, gjë me të cilën ishte pa.jtuar edhe Macroni.

“E kemi di.skutuar projektin më të ri të bashkëpunimit të gjashtë shte.teve të Ballkanit Perëndimor për tregun e përbashkët rajonal, këtu nuk janë për.mbyllur të gjitha pjesët e tij, pikë.risht për këtë, folëm me Kosovën dhe Serbinë rreth zgjidhjes së pro.bleme që kanë mbetur, kjo është goxha e vështirë, por ka për.parime të lehta”, ishte shpre.hur Merkeli.

Ndër.kaq, kryeministri Kurti për këtë takim ishte shprehur se bi.seduan për lirinë e lëvizjes dhe pranimin e dip.lomave.

Në shkurt të vitit 2020 në Mynih të Gjermanisë, ndodhi edhe një ba.llafaqim tjetër mes Kosovës dhe Serbisë.

Ishin dele.gacionet e të dyja vendeve që u bënë bashkë në qy.tetin gjerman për të firmosur ujdi.

Bëhet fjalë për marrë.veshjen për autostrada dhe atë për hekurudha për.mes së cilave të dy vendet shprehin gatishmërinë për ha.pjen e rrugëve ekzistuese, por edhe për ndër.timin e rrugëve të reja që lidhin dy shtetet me ra.jonin dhe me Bashkimin Evropian.

Këto u arritën me ndër.mjetësimin e ish-të dërguari të posaçëm amerikan për dia.logun në mes të Kosovës dhe Serbisë, Richard Grenell.

Në cere.moninë e nënshkrimit pjesëmarrës ishin ish-pre.sidenti i Kosovës, Hashim Thaçi dhe pre.sidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

Ndërkaq, në maj të vitit 2018, ishte Samiti i Sofjes ai i cili bëri që ish-kan.celarja gjermane, Angela Merkel, të ftojë ish-pre.sidentin i Kosovës, Hashim Thaçi për një bisedë me pre.sidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

Takimi i tyre ndodhi pas rea.lizimit të fotografisë familjare të Samitit të Sofjes, në të ci.lën u panë të gjithë pjesëmarrësit e kësaj ngjar.jeje.

Sa i përket takimit mes Kurtit dhe Vu.çiqit i cili do të ndodh pas tre ditësh, ende nuk dihen te.mat e diskutimit, mirëpo është bërë e ditur se në qen.dër të dy takimeve të veçanta do të jenë qëndrimet ndaj luf.tës së Rusisë në Ukrainë, bashkë.punimi rajonal dhe marrë.dhëniet dypalëshe mes dy vendeve.

Ndryshe, në shkurt të ëtij viti qe.veria gjermane emëroi politikanin Manuel Sarrazin të dërguar të po.saçëm të Gjermanisë për Ballkanin Perën.dimor.

Sarrazin është i dërguari i parë gje.rman për këtë rajon, sepse në qeveritë e më.parshme gjermane, nuk ka pasur po.zitë të tillë.

admin

Recent Posts

A very rare black leopard was spotted in an Indian wildlife park… Scroll down for the video of this unusual beauty…

In India’s Tadoba National Park, a highly secretive black leopard was recently spotted. The beautiful…

1 year ago

People who say they hate pets but later regret it… See their adorable photos below…

Bringing a new pet into your home isn’t always an easy decision, especially if someone…

1 year ago

After being adopted, a blind abandoned kitten can’t stop hugging her new father… See appreciating photos of kitten below…

A kitten, later named June, was spotted by a good citizen in Cape Town, South Africa,…

1 year ago

The saddest cat in the world is now unrecognizable… Read on here to know who is responsible for the change…

Meet BenBen, the Internet’s saddest cat. The kitten was spending his days in an animal…

1 year ago

Cats who nail it when it comes to the reality of our professional lives… Watch the most hilarious photos here…

These kitties have a complete understanding of how we feel about our jobs. Oh my,…

1 year ago

A lonely truck driver takes in an abandoned stray cat…

Meet Paul Robertson and his cat Percy, who are the sweetest couple you’ll ever meet.…

1 year ago