Categories: Viral

Kishte shpresa se lüfta mund të ndalej/ Putin ka ndryshuar sërish strategji

Veprimet e fundit ushtarake të Rusisë tregojnë për një përparim të dukshëm të forcave ruse në rajonin e Donbasit, në Ukrainën Lindore.

Por çfarë është Donbasi dhe sa i rëndësishëm është roli i tij në luftën e vazhdueshme midis Rusisë dhe Ukrainës?

Ngjarjet e vitit 2014 janë vendimtare për situatën e sotme. Në atë kohë, rebelët e mbështetur nga Rusia kapën ndërtesat qeveritare në qytetet e të gjithë
Ukrainës lindore.

Luf timet intensive lanë pjesë të Luhanskut dhe Donetsk, në rajonin e Donbasit, në duart e separatistëve të mbështetur nga Rusia. Rusia gjithashtu aneksoi Krimenë nga Ukraina në vitin 2014, në një veprim që ngjalli dënime globale.

Zonat e kontrolluara nga separatistët në Donbas u bënë të njohura si Luhansk dhe Republika Popullore e Donetskut, por qeveria ukrainase në Kiev pohon se të dy rajonet janë, në fakt, të pushtuara nga Rusia. Republikat e vetëshpallura nuk njihen nga asnjë qeveri, përveç Rusisë dhe aleatit të saj të ngushtë Sirinë.

Qeveria ukrainase refuzon të bisedojë drejtpërdrejt me asnjërën nga republikat separatiste.

Gjuha rreth konfliktit është shumë e politizuar

Qeveria ukrainase i quan forcat separatiste “pushtues” dhe “pushtues”. Media ruse i quan forcat separatiste “milici” dhe pohon se ata janë vendas që mbrojnë veten kundër qeverisë së Kievit.
Më shumë se 14,000 njerëz kishin vdekur në konfliktin në Donbas midis vitit 2014, përpara pushtimit rus të Ukrainës në fund të shkurtit. Ukraina tha se 1.5 milion njerëz u detyruan të largoheshin nga shtëpitë e tyre gjatë asaj periudhe, ku shumica qëndruan në zonat e Donbasit që ishin ende nën kontrollin e

Ukrainës dhe rreth 200,000 u zhvendosën në rajonin e gjerë të Kievit.
Separatistët në Donbas kanë pasur mbështetje të konsiderueshme nga Moska, me zyrtarët e SHBA-së, NATO-s dhe ukrainasve që thonë se qeveria ruse i furnizon separatistët, u siguron atyre mbështetje këshillimore dhe inteligjencë dhe ngulit oficerët e saj në radhët e tyre.

Moska gjithashtu ka shpërndarë qindra mijëra pasaporta ruse për njerëzit në Donbas vitet e fundit. Përpara pushtimit, zyrtarët dhe vëzhguesit perëndimorë kishin akuzuar presidentin rus Vladimir Putin se po përpiqej të vërtetonte fakte në terren duke natyralizuar ukrainasit si qytetarë rusë, një mënyrë de facto për të njohur shtetet e shkëputura.

admin

Recent Posts

A very rare black leopard was spotted in an Indian wildlife park… Scroll down for the video of this unusual beauty…

In India’s Tadoba National Park, a highly secretive black leopard was recently spotted. The beautiful…

11 months ago

People who say they hate pets but later regret it… See their adorable photos below…

Bringing a new pet into your home isn’t always an easy decision, especially if someone…

11 months ago

After being adopted, blind abandoned kitten can’t stop hugging her new father… See appreciating photos of kitten below…

A kitten, later named June, was spotted by a good citizen in Cape Town, South Africa,…

11 months ago

The saddest cat in the world is now unrecognizable… Read on here to know who is responsible for the change…

Meet BenBen, the Internet’s saddest cat. The kitten was spending his days in an animal…

11 months ago

Cats who nail it when it comes to the reality of our professional lives… Watch the most hilarious photos here…

These kitties have a complete understanding of how we feel about our jobs. Oh my,…

11 months ago

A lonely truck driver takes in an abandoned stray cat…

Meet Paul Robertson and his cat Percy, who are the sweetest couple you’ll ever meet.…

11 months ago