Viral

Milorad Dodik /“Do të ndajë forcat e armatosura shtetërore, do të krijojë ushtrinë e Republikës Serbe”

“Anëtari serb i presidencës së BeH Milorad Dodik kërcënoi përsëri sot se do të ndajë forcat e armatosura shtetërore dhe do të krijojë ushtrinë e Republikës Serbe, duke pretenduar se njësia ka të drejtën e saj sipas Marrëveshjes së Dejtonit.

Në një ceremoni në Banja Lluka që shënonte përvjetorin e krijimit të paraushtarakëve serbë të Bosnjës në vitin 1992 nga zyrtarët e RS-së, Dodik sulmoi Përfaqësuesin e Lartë për BeH, Christian Schmidt dhe shtetet më të fuqishme perëndimore që mbështesin fuqimisht mandatin e tij.

Ai pretendoi se raporti i Schmidt në Këshillin e Sigurimit të OKB-së të mërkurën portretizoi në mënyrë të rreme situatën në BeH për shkak të pretendimeve se autoritetet e RS po ndërmerrnin veprime të paligjshme që çonin në përmbysjen e Dejtonit dhe minonin stabilitetin e BeH si shtet.

Dodik tha se kjo është e pasaktë, gjegjësisht se ai dhe bashkëpunëtorët e tij kanë qenë “mbrojtës të Kushtetutës” dhe jo shkatërrues të Kushtetutës së Dejtonit.

“Marrëveshja e Dejtonit parashikon ushtrinë e RS dhe kjo është plotësisht legjitime dhe edhe nëse ne hyjmë në atë proces, është një luftë për kushtetutën,” tha Dodik.

Marrëveshja që i dha fund luftës në BeH në 1995 vërtet toleronte ekzistencën e ushtrive të njësive, por ato u shfuqizuan në vitin 2004 kur forcat e armatosura të bashkuara të BeH u krijuan në bazë të një marrëveshjeje midis dy entiteteve.

Dodik tani pretendon se kjo ishte për shkak të “dhunës së madhe nga komuniteti ndërkombëtar” dhe tha se RS ka të drejtë të tërhiqet në mënyrë të njëanshme nga të gjitha marrëveshjet që kanë rënë dakord të krijojnë institucione të ndryshme të nivelit shtetëror, duke përfshirë ushtrinë, që nga fundi i luftës.

Në raportin e tij për Këshillin e Sigurimit, Përfaqësuesi i Lartë Schmidt paralajmëroi se hapa të tillë do të ishin një kërcënim i drejtpërdrejtë për paqen dhe mund të çonin në një rifillim të konfliktit të armatosur në BeH.

Ndryshe, Shtetet e Bashkuara dhe Britania kanë vendosur sanksione ndaj Dodikut për minimin e Marrëveshjes së Dejtonit dhe korrupsionin duke e ndaluar atë të udhëtojë në ato vende dhe duke vendosur kufizime financiare”.

admin

Recent Posts

A very rare black leopard was spotted in an Indian wildlife park… Scroll down for the video of this unusual beauty…

In India’s Tadoba National Park, a highly secretive black leopard was recently spotted. The beautiful…

1 year ago

People who say they hate pets but later regret it… See their adorable photos below…

Bringing a new pet into your home isn’t always an easy decision, especially if someone…

1 year ago

After being adopted, a blind abandoned kitten can’t stop hugging her new father… See appreciating photos of kitten below…

A kitten, later named June, was spotted by a good citizen in Cape Town, South Africa,…

1 year ago

The saddest cat in the world is now unrecognizable… Read on here to know who is responsible for the change…

Meet BenBen, the Internet’s saddest cat. The kitten was spending his days in an animal…

1 year ago

Cats who nail it when it comes to the reality of our professional lives… Watch the most hilarious photos here…

These kitties have a complete understanding of how we feel about our jobs. Oh my,…

1 year ago

A lonely truck driver takes in an abandoned stray cat…

Meet Paul Robertson and his cat Percy, who are the sweetest couple you’ll ever meet.…

1 year ago