Categories: Viral

Pasi Serbise i mberriten ar matimet nga Kina qe i kishte porositur vjen reagimi i Gjermanise

Gjermania tha më 12 prill se ka parë ra.portimet se Serbia ka pranuar raketa kundër.ajrore ruse, duke paralajmëruar se ky shtet i Ballkanit duhet të përa.frojë politikën e tij të jashtme me të Bashkimit Evropian, nëse dë.shiron të bëhet anëtar i bllo.kut.

Mediat kanë ra.portuar se avionët transportues të ushtrisë kineze javën e ka.luar kanë transportuar në Beograd sistemin e mbrojt.jes tokë-ajër FK-3, sistem që është i ngjashëm me sis.emin rus S-300, apo atë amerikan, Patriot.

Autoritetet në Serbi ende nuk kanë ko.nfirmuar se kanë pranuar dër.gesën me këto sistem

Beogradi ka paguar për ra.ketat FK-3 dhe për dronët Iuftarakë kinezë CH-92A më 2019, duke e bërë Serbinë ope.ratoren e parë të këtyre ar.mëve kineze në Evropë.

“Si një çështje parimore, pritjet e Qeverisë federale për të gjithë kandidatët që aspirojnë t’i ba.shkohen BE-së është se ata i ba.shkohen politikës përbashkët të jashtme të BE-së dhe poli.tikës së sigurisë dhe në këtë mënyrë t’i afrohen gjithnjë e më shumë BE-së”, tha Zyra për media e Fe.deratës së Gjermanisë.

Pre.sidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, duke folur në fund.javë gjatë stërvitjeve ushtarake, pranoi se ai planifikon që të pre.zantojë “krenarinë e re” të ushtrisë së tij gjatë kësaj jave, por nuk dha më shumë de.taje.

Serbia po balancon aspiratat e saj evro.piane dhe partneritetin me NATO-n, teksa ka lidhje she.kullore fetare, etnike dhe poli.tike me Rusinë.

Ministrja e Jashtme gjermane, Anna.lena Baerbock, të hënën, më 11 prill, për.sëriti thirrjet që Serbia t’i bashkohet BE-së, Shte.teve të Bashkuara dhe shteteve të tjera për të vendosur san.ksione ndaj Rusisë për shkak të pu.shtimit të Ukrainës.

Beogradi ka votuar kundër Rusisë tri herë në Ko.mbet e Bashkuara, por nuk ka vendosur san.ksione ndaj Moskës.

“Nëse dëshironi të bëheni anë.tar të BE-së, që Serbia do, është thelbësore që në momente të tilla të ba.shkoheni me politikën e jashtme të BE-së dhe me san.ksionet që përfshihen në këtë politikë”, tha Baerbrock.

Ushtria se kryesisht ka pajisje të kohës so.vjetike dhe Rusia është një prej furni.zuesve më të mëdha. Beogradi po ashtu varet nga furni.zimet me gaz dhe naftë nga Rusia.

Perëndimi ka shpre.hur frikën se blerjet e armëve nga Kina dhe Rusia mund të kon.tribuojnë në rritjen e ndikimit të këtyre shteteve në rajonin e Ball.kanit Perëndimor.

Të hënën, Vuçiq i tha Reuters se Serbia planifikon të blejë dhjetëra avionë luf.tarakë të tipit, Dassault Rafale, një lëvizje që si.pas ekspertëve është sinjal se Beogradi po dista.ncohet nga Rusia.

Ndërkaq, Kina ka inve.stuar miliarda dollarë në Serbi, kryesisht përmes kredive të buta, inve.stimeve në projekte infrastrukturore dhe ene.rgjetike.

admin

Recent Posts

A very rare black leopard was spotted in an Indian wildlife park… Scroll down for the video of this unusual beauty…

In India’s Tadoba National Park, a highly secretive black leopard was recently spotted. The beautiful…

11 months ago

People who say they hate pets but later regret it… See their adorable photos below…

Bringing a new pet into your home isn’t always an easy decision, especially if someone…

11 months ago

After being adopted, blind abandoned kitten can’t stop hugging her new father… See appreciating photos of kitten below…

A kitten, later named June, was spotted by a good citizen in Cape Town, South Africa,…

11 months ago

The saddest cat in the world is now unrecognizable… Read on here to know who is responsible for the change…

Meet BenBen, the Internet’s saddest cat. The kitten was spending his days in an animal…

11 months ago

Cats who nail it when it comes to the reality of our professional lives… Watch the most hilarious photos here…

These kitties have a complete understanding of how we feel about our jobs. Oh my,…

11 months ago

A lonely truck driver takes in an abandoned stray cat…

Meet Paul Robertson and his cat Percy, who are the sweetest couple you’ll ever meet.…

11 months ago