Categories: Viral

Rusia merr fund / Parashikimi katastrofë për Moskën: Rusia falimenton para se të pushtojë Ukrainën, arsyet…!

Rusia mund të falimentojë para se të pushtojë Ukrainën. Problemet financiare thjesht po përparojnë më shpejt se ushtria e saj. Vetë sanksionet janë problemi më i vogël, sepse disa prej tyre nuk janë zbatuar ende.

Ajo që po e shkatërron aktualisht janë pritshmëritë. Përveç izolimit të koordinuar të Rusisë, këto pritshmëri lidhen edhe me situatën ushtarake në Ukrainë, e cila nuk po zhvillohet ashtu siç e imagjinonte Putini.

Kursi i këmbimit të monedhës kombëtare ra në më shumë se 100 rubla për një dollar, duke humbur një të tretën e vlerës së saj që nga fillimi i vitit. 40% e rezervave valutore të Bankës Qendrore të Rusisë janë ngrirë, gjë që kufizon ashpër aftësinë e saj për të luftuar rënien e rublës.

Kjo e ka detyruar atë të prezantojë politika të ashpra, si rritja e normës së interesit të referencës nga 9.5% në 20%, ndwrkohë që Ministria e Financave u ka urdhëruar kompanive të eksportit që 80% e të ardhurave të tyre nga valuta të shkëmbehen automatikisht me rubla.

Pjesa më e madhe e sistemit financiar të Rusisë është përjashtuar nga SWIFT, rrjeti global përmes të cilit shumica e institucioneve financiare në botë komunikojnë. Kjo e ndërlikon seriozisht biznesin dhe duhet të kërkohen kanale alternative, më pak të sigurta.

Nga ana tjetër, Bursa e Moskës është mbyllur për tre ditë. Para mbylljes, indeksi i aksioneve ra ndjeshëm për shkak të një shitjeje të mprehtë. Për këtë arsye u miratua një dekret për ndalimin e shitjes së aksioneve nga të huajt, gjë që nuk mund ta bëjnë gjithsesi sepse bursa është e mbyllur. Investitorët e huaj zotërojnë aksione në vlerë prej 15 deri në 20 trilion rubla në Rusi, që është rreth një e treta e tregut.

Federata e Bursave Evropiane, një organizatë që bashkon të gjithë në Evropë (BE, MB, Zvicër dhe vende të tjera), i ka hequr Bursës së Moskës anëtarësimin vëzhgues. Vendimi u mor unanimisht dhe deklarata shpreh mbështetje të thellë për popullin e Ukrainës.

Disa anëtarë, si Bursa Gjermane me qendër në Frankfurt, kanë ndaluar tashmë tregtimin e aksioneve të kompanive ruse dhe tregtimin me investitorët rusë. Përveç bursave evropiane, SHBA ndaloi gjithashtu tregtimin e aksioneve dhe letrave të tjera me vlerë të kompanive ruse dhe investitorëve nga Rusia.

Gazprom, Sberbank, Rosneft … situata është e njëjtë me çdo kompani, ata merreshin me naftë ose financa. Sberbank ka humbur 99,99% të vlerës së saj dhe çmimi aktual i aksionit është 0,01 dollarë, d.m.th. një cent. Në vitin 2022, banka hyri me një çmim aksioni prej 16 dollarë, dhe 28,02 të tjera ishte 1,06 dollarë. Aktualisht, tregtimi është i bllokuar, kështu që aksionet e bankës më të madhe ruse nuk mund të blihen për një cent.

Lufta në Ukrainë dhe sanksionet e vendosura ndaj Bankës Qendrore të Rusisë, d.m.th. ngrirja e 40% të rezervave valutore mund të bëjë që Rusia të mos jetë në gjendje të shlyejë borxhet e saj. Kjo praktikisht do të thotë falimentim shtetëror. Rusia, në fakt, tashmë ka ndaluar shlyerjen e disa borxheve, duke e

Sanksionet gjithashtu do të ulin ndjeshëm GDP-në e Rusisë, e cila rishikon pritshmërinë e mëparshme të agjencive të vlerësimit të kredisë për rritjen e PBB-së së Rusisë prej 1.6%.

Bankat dhe kompanitë ruse kanë pothuajse 400 miliardë dollarë borxh jashtë vendit, por edhe nëse duan, nuk mund t’i shlyejnë ato borxhe për shkak të ndalimit nga Banka Qendrore e Rusisë. Ata janë të detyruar të mos shlyejnë borxhet e tyre, gjë që është teknikisht e falimentuar.

Po ashtu, ekziston një listë e gjatë e kompanive që kanë ndërprerë aktivitetin në tregun rus: Apple, Audi, AMD (patate të skuqura), Amazon, Adobe, BMW, Bolt, Boeing, Chevrolet, Cadillac, Carlsberg, Coca-Cola, Danone, Disney, Dell. , Ericsson, Ford, General Motors, Harley Davidson, Intel, Jaguar, Lenovo, Maersk, Mercedes, Netflix, Nike, Nestle, Porsche, Renault, Scania, Volvo, Volkswagen dhe shumë të tjerë.

Inflacioni tashmë është rritur në 9.05% në vit që nga 25 shkurt 2022, dhe deri në atë datë asnjë nga këto nuk ka filluar të ndodhë. Rusia si shtet nuk paguan pagesat e kuponit dhe në këtë mënyrë nuk shlyen efektivisht borxhin e jashtëm. Teknikisht, tashmë është falimentuar. Bankat dhe kompanitë ruse janë të ndaluara të paguajnë borxhin e jashtëm, kështu që teknikisht ato janë gjithashtu të falimentuara. Rikthimi në treg në rrethana të tilla do të jetë jashtëzakonisht i vështirë.

admin

Recent Posts

A very rare black leopard was spotted in an Indian wildlife park… Scroll down for the video of this unusual beauty…

In India’s Tadoba National Park, a highly secretive black leopard was recently spotted. The beautiful…

11 months ago

People who say they hate pets but later regret it… See their adorable photos below…

Bringing a new pet into your home isn’t always an easy decision, especially if someone…

11 months ago

After being adopted, blind abandoned kitten can’t stop hugging her new father… See appreciating photos of kitten below…

A kitten, later named June, was spotted by a good citizen in Cape Town, South Africa,…

11 months ago

The saddest cat in the world is now unrecognizable… Read on here to know who is responsible for the change…

Meet BenBen, the Internet’s saddest cat. The kitten was spending his days in an animal…

11 months ago

Cats who nail it when it comes to the reality of our professional lives… Watch the most hilarious photos here…

These kitties have a complete understanding of how we feel about our jobs. Oh my,…

11 months ago

A lonely truck driver takes in an abandoned stray cat…

Meet Paul Robertson and his cat Percy, who are the sweetest couple you’ll ever meet.…

11 months ago