Categories: Viral

Shqipëria s’është mëmëdheu i Kosovës, thjesht kanë kulturë të përbashkët

Historiani i njohur, Oliver Jens Schmitt, që ka shkruar disa libra për Shqipërinë, thotë se Shqipëria nuk është mëmëdheu i Kosovës.

Sipas tij, dy vendet thjesht kanë një kulturë të përbashkët, ashtu siç e kanë shumë vende të tjera në Europë

“Shqipëria nuk është mëmëdheu i Kosovës. Kosova është shteti i dytë shqiptar. Dhe shqiptarët e Kosovës e dinë vetë se kush është Vuçiqi dhe Tirana, kryeministri i atjeshëm, nuk mund të negociojë në emër të tyre me Beogradin”.

“Kosova e Shqipëria janë dy shtete me një kulturë të përbashkët. Kjo nuk është përjashtim në Europë. Kultura demokratike në Kosovë është më e zhvilluar se në Shqipëri dhe më pak autoritare se në Tiranë”.

“Te kosovarët ekziston një kulturë e vetëorganizimit. Politika e Millosheviqit synonte një Kosovë pa shqiptarët. Gjysma e popullsisë u dëbua nga paramilitarët dhe policia serbe”.

“Vullneti i palës serbe për të shkatërruar shoqërinë shqiptare të Kosovës ishte i qartë. Albin Kurti ka të drejtë kur tha se Serbia ka nevojë për një Ëilly Brandt që bën një gjest kërkimfaljeje”.

“Serbia ishte vendi që nisi luftërat në Kroaci, Bosnjë dhe Kosovë. Serbia deshi Serbinë e Madhe. Kosovarët nuk e kanë nisur këtë luftë”, tha ai.

Në lidhje me librin e tij për origjinën e Skënderbeut, që ka hapur shumë debate, Schmittt ka thënë:

“Nuk jam përpjekur ta çmitizojë Skendërbeun, por ta përshkruajë ashtu siç ishte, pra Zot i Arbërisë dhe figurë madhështore. Kundër librit tim folën disa njerëz që nuk e kishin lexuar fare librin.

Ata kishin frikë se tani po vjen një i huaj që paguhet nga dikush, ndonjë shtet… Unë nuk bëj gjëra të tilla, nuk do të bëja kurrë. Skënderbeu e meriton pozitën që e ka në historinë shqiptare.

Çka kam synuar është vlerësimi i tij në bazë të burimeve bashkëkohore. Pra, ai është figurë madhështore.

Por unë e hedh poshtë përshkrimin që i bëhet Skënderbeut nga shkolla enveriste. Shqipërisë i duhet një shkollë kritike e historise”.

admin

Recent Posts

A very rare black leopard was spotted in an Indian wildlife park… Scroll down for the video of this unusual beauty…

In India’s Tadoba National Park, a highly secretive black leopard was recently spotted. The beautiful…

1 year ago

People who say they hate pets but later regret it… See their adorable photos below…

Bringing a new pet into your home isn’t always an easy decision, especially if someone…

1 year ago

After being adopted, a blind abandoned kitten can’t stop hugging her new father… See appreciating photos of kitten below…

A kitten, later named June, was spotted by a good citizen in Cape Town, South Africa,…

1 year ago

The saddest cat in the world is now unrecognizable… Read on here to know who is responsible for the change…

Meet BenBen, the Internet’s saddest cat. The kitten was spending his days in an animal…

1 year ago

Cats who nail it when it comes to the reality of our professional lives… Watch the most hilarious photos here…

These kitties have a complete understanding of how we feel about our jobs. Oh my,…

1 year ago

A lonely truck driver takes in an abandoned stray cat…

Meet Paul Robertson and his cat Percy, who are the sweetest couple you’ll ever meet.…

1 year ago