Categories: Viral

Suedia në NATO brenda qershorit, Finlanda debat publik për aderimin: Të mos përfundojmë si Kievi

Suedia synon që brenda qershorit të aderojë në NATO.
Raportimi vjen nga mediat e këtij shteti që citojnë disa burime pranë qeverisë.

Aspirata bëhet edhe më serioze, me kryeministren Magdalena Anderson që thotë se është krijuar një pikë e re në histori, para dhe pas 24 shkurtit, duke iu referuar datës së nisjes së pushtimit rus në Ukrainë.

Duke folur në Stokholm, e shoqëruar nga kryeministrja e Finlandës, Sanna Marin, nënvizoi se opsioni i anëtarësimit në NATO po merret në konsideratë dhe aktualisht po vlerëson argumentet pro dhe kundër. Por nuk sheh ndonjë arsye për të shtyrë vendimin.

“Është e qartë se ne kemi diskutuar opsione të ndryshme dhe asnjëri prej tyre nuk vjen pa rreziqe. Kjo pavarësisht se zgjedhjet tona respektive të sigurisë janë të pavarura dhe i takon çdo vendi të vendosë më vete. Ne varemi te njëri-tjetri në bashkëpunimin tonë të thellë të sigurisë dhe jam shumë falënderuese për bashkëpunimin dhe informacion që shkëmbejmë”, tha kryeministrja Andersson.

Kjo vjen në një moment kur Finlanda sapo ka nisur një debat publik për aderimin ose jo në NATO. Shumica e finlandezëve janë pro aplikimit për anëtarësim në aleancën ushtarake, një vendim që mund të ndikojë edhe Suedinë.

“Rusia është fqinji ynë. Kemi një kufi të gjatë me të dhe shohim se si po sillet me Ukrainën. Është një Iuftë në Europë, të cilën nuk dëshironim të shihnim, por fatkeqësisht kështu ndodhi. Ndërkohë, duhet natyrisht të shtrojmë pyetjen se si duhet të veprojmë ne si Finlandë për ta shmangur”, u shpreh Sanna Marin.

NATO nuk ka përjashtuar mundësinë e zgjerimit në anëtarë të rinj, por thekson se aplikimi për aderim është një çështje që u takon vendeve të tilla si Suedia apo Finlanda. Por Rusia kundërshton duke argumentuar se kjo lëvizje nuk do të përmirësonte stabilitetin në Europë.

Madje ka pasur edhe kërcënime, ndërsa janë publikuar pamje filmike, ende të pakonfirmuara zyrtarisht, të dërgimit të sistemeve raketore pranë kufirit me Finlandën.

admin

Recent Posts

A very rare black leopard was spotted in an Indian wildlife park… Scroll down for the video of this unusual beauty…

In India’s Tadoba National Park, a highly secretive black leopard was recently spotted. The beautiful…

1 year ago

People who say they hate pets but later regret it… See their adorable photos below…

Bringing a new pet into your home isn’t always an easy decision, especially if someone…

1 year ago

After being adopted, a blind abandoned kitten can’t stop hugging her new father… See appreciating photos of kitten below…

A kitten, later named June, was spotted by a good citizen in Cape Town, South Africa,…

1 year ago

The saddest cat in the world is now unrecognizable… Read on here to know who is responsible for the change…

Meet BenBen, the Internet’s saddest cat. The kitten was spending his days in an animal…

1 year ago

Cats who nail it when it comes to the reality of our professional lives… Watch the most hilarious photos here…

These kitties have a complete understanding of how we feel about our jobs. Oh my,…

1 year ago

A lonely truck driver takes in an abandoned stray cat…

Meet Paul Robertson and his cat Percy, who are the sweetest couple you’ll ever meet.…

1 year ago